lenti.hu / Önkormányzat / EU pályázatok / Roma hagyományőrző és népismereti tábor 2019.
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKépviselõ-testületTelepülésrészekBizottságokHirdetmények, rendeletek, határozatok, pályázatokElektronikus ügyintézésEU pályázatokLentiszombathelyi Római katolikus fa harangláb felújításaRoma hagyományőrző és népismereti tábor: „Hosszú út miénk”Roma hagyományőrző és népismereti tábor 2019.Roma hagyományaink erősítése, megőrzése LentibenJátszóterek kialakítása LentibenKözbeszerzésekKEK KH nyilvántartóKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztási információkTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 

                                                                          

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma 2018. évben nyílt pályázati kiírást hirdetett „nyelvi környezetben megvalósuló roma nemzetiségi-, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasótáborok megvalósítására”: melyre Lenti Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2019. évben sikeresen pályázott, és támogatást nyert roma gyermekek táboroztatási feladat megvalósítására. A Támogató Szervezet a Belügyminisztérium lett, a Lebonyolító pedig az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő szervezet volt.
Lenti Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a ROMA-NEMZ-TAB-19-0189 pályázati azonosító számú projekt keretén belül sikeresen valósította meg pályázatát 2019. évben.

A projekt címe: Roma hagyományőrző és népismereti tábor

Elnyert támogatási összeg: 650.000 Ft

A tábor időpontja: 2019.07.22.-2019.07.27.

Helyszín: : Zala Megye, Kistolmács Gyermektábor és Szabadidő Központ.

Gyermekek létszáma: 15 fő, felnőtt kísérők létszám 2 fő

Lenti Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata egyik alappillére, hogy az iskolai oktatást kiegészítve a roma, cigány gyermekek nevelésének, oktatásának segítése érdekében megismerjék, tanulják és gyakorolják a nemzetiségük hagyományait és a roma színes kultúrát. Az Önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a roma fiatalok kulturális nevelését, hogy a minden napjainak szerves részét képezze a felnövekvő nemzedéknek a roma zenei-, roma népi -, irodalmi-, és a kiegészítő történelmi – kötelező iskolai tanterven felüli - ismeretek megszerzése.
2019-ben sikeresen elnyert és megvalósított pályázat lehetőséget adott arra, hogy a roma nyelv gyakorlása, zenei-, tánc-, történelmi-, gasztronómiai- ismeret bővítése, és a vallásgyakorlása a /hit/ hagyománya erősödjék a gyermekekben. Ehhez is segítséget nyújtott a projekt: a népismereti tábor keretein belül. A közös együttlét összekovácsolta a gyermekeket. Közösen, egymástól is tanulták a cigány nyelvet, beszélgetéssel, énekléssel. Megismerték és gyakorolták a lassan feledésbe merülő ősi tevékenységeket, hagyományokat: pl. a fafaragás művészetét, annak elsajátítását alapszinten. Hasznos ismereteket kaptak a tábor keretein belül a tanulók a Lenti Rendőrkapitányság munkatársának az előadásából is. A tanulás gyarapodását játékos formában, kötetlenül, vidáman élték meg, melynek sikeres megvalósítását a pályázatnak köszönheti az Önkormányzat.

Beszámoló napok és programok szerint:

1./ nap 2019.07.22. Kistolmács
Utazás Lentiből Kistolmácsra, a táborhelyre az Állami Erdei Vasutak kisvasútjával.
Megérkezés, szállásfoglalás, ismerkedés a környezettel.
Délutáni program szerint a fafaragás művészetének bemutatása valósult meg: az eszközök használata, alapszinten való elsajátítása bevonva a gyereket. Fából előre gyártott fakanál, kés, virágok csiszolása volt a feladat. Azok a gyerekek, akik még nem tudták az eszközök cigány nyelven való elnevezését azokat közös tanulással jegyezték meg. Az ügyesebbek a késeket is használhatták. Késő délután a Kistolmácsi tóban fürdés, labdajáték, csónakázás, fagyizás következett.


2./ nap 2019.07.23. Kistolmács

Roma zenei nap került megrendezésre a gyerekek nagy örömére. A Lentiben felfedezett Horváth András / Andreas/ roma származású előadó tartott autentikus zenét, hagyományos cigány nótákkal foglalkoztatta a kis hallgatókat. Közös éneklés, tánc formájában fejlesztették tudásukat a gyermekek. Kipróbálhatták a hangszereket is.
A program után a Lenti Rendőrkapitányság munkatársa előadást tartott a drog, dohányzás káros hatásairól. Beszélt az internetről, mire vigyázzanak az okos telefonok használatával.
Szabadidős programként fürdés a tóban csónakázás, pizza, fagyizás következett.

3./ nap 2019.07.24. Kistolmács
Bibliai, vallási programként Nyevo Testamento cigány nyelvű Bibliából idézeteket olvastak a gyerekek, valamint a cigányok védőszentjeinek életével / Cali Szara Fekete Sára ismerkedtek meg.
Utána Dányi József népzenei művész bemutatója következett. Citera, ütős, fúvós és dobos hangszereket szólaltattak meg közösen a gyerekek: zenéltek és énekeltek.
Roma történelmi kiállítás képekben, tárgyakban. A cigányok vándorlása, Európába érkezése, Magyarországon való letelepedés, Lentiben élő cigány családok 1890-től.
A kiállítási anyag értelmezése után TOTÓ kitöltése és jutalmazás.
Szabadidős program: Séta a közeli erdőben, strandolás, vízi játékok.

4/ nap 2019.07.25. Kistolmács
Sportvetélkedő, labdajátékok, ügyességi verseny, jutalmazás.


5/ nap 2019.07.26. Kistolmács

Füstös nap
A roma konyha hagyományos fogásai, jellegzetes ételek, receptek leírása: a gyermekek emlékei alapján, ahogy otthon szüleik készítik az ételeket. Egy kiválasztott főétel készítése közösen. Ízletes cigánypörkölt, krumpliganca bográcsban. Közkívánatra málé sütése tárcsán.
Megismerkedtek a gyerekek a múlt hagyományiról, ételekről, az alapanyag beszerzéséről, eszközökről.
Délutáni programként fürdés a tóban, este Kistolmácsi emlék készítése volt a feladat. Minden résztvevőről fénykép készítése, nyomtatása és keretbe helyezése majd díszítés következett.

6/ nap 2019. 07.27. Kistolmács- Lenti
A délelőtti programelem: beszélgetés a heti programról, ki mennyit tanult a látottakról, halottakról, milyen élményekkel indultak haza a gyerekek. Őszintén elmondták a véleményüket, ami a táborvezetésnek tanulságos volt.
A tábor zárása után, kisvasúttal hazaérkezés Lentibe, ahonnan a gyerekek biztonságban hazaszállításra kerültek.
 

Összes látogató száma: 1330447
Jelenleg 291 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 1643 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 1472 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak