lenti.hu / Önkormányzat / EU pályázatok / Roma hagyományaink erősítése, megőrzése Lentiben
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKépviselõ-testületTelepülésrészekBizottságokHirdetmények, rendeletek, határozatok, pályázatokElektronikus ügyintézésEU pályázatokLentiszombathelyi Római katolikus fa harangláb felújításaRoma hagyományőrző és népismereti tábor: „Hosszú út miénk”Roma hagyományőrző és népismereti tábor 2019.Roma hagyományaink erősítése, megőrzése LentibenJátszóterek kialakítása LentibenKözbeszerzésekKEK KH nyilvántartóKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztási információkTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 

ROMA-NEMZ-TAB-22-0394

                                                                           

 

A Belügyminisztérium megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázati kiírást hirdetett „nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasó táborok megvalósítására”: melyre Lenti Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2022. évben sikeresen pályázott, és támogatást nyert roma gyermekek táboroztatási feladat megvalósítására.

Lenti Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a ROMA-NEMZ-TAB-22-0394 pályázati azonosító számú projekt keretén belül sikeresen valósította meg pályázatát 2022. évben.

A projekt címe: Roma hagyományaink erősítése, megőrzése Lentiben

Elnyert támogatási összeg: 535.000 Ft

A tábor időpontja: 2022.08.01.-2022.08.06.

Helyszín: Zala megye, Gyenesdiás, Tulipán út 3. Vadóctanya

Gyermekek létszáma: 15 fő, felnőtt kísérők létszám 2 fő

Lenti Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata egyik alappillére, hogy az iskolai oktatást kiegészítve a roma, cigány gyermekek nevelésének, oktatásának segítése érdekében megismerjék, tanulják és gyakorolják a nemzetiségük hagyományait és a roma színes kultúrát. Az Önkormányzat dolgozik azért, hogy a gyermekek nemzetiségi identitásukat fenn tudják tartani, hagyományaik rajtuk keresztül fennmaradjanak és tovább éljenek. Az Önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a roma fiatalok kulturális nevelését, hogy a minden napjainak szerves részét képezze a felnövekvő nemzedéknek a roma zenei-, roma népi -, irodalmi-, és a kiegészítő történelmi – kötelező iskolai tanterven felüli - ismeretek megszerzése.
2022-ben sikeresen elnyert és megvalósított pályázat lehetőséget adott arra, hogy a roma nyelv gyakorlása, zenei-, tánc-, gasztronómiain- ismeret bővítése, és a vallásgyakorlása erősödjék a gyermekekben. Ehhez segítséget nyújtott a projekt megvalósítása: a népismereti tábor keretein belül. Az életkori sajátosságokat figyelembe véve tanulták azokat az ismereteket, amit a tábori nevelőktől a programokon keresztül kaptak a tanulók. A közös együttlét összekovácsolta a gyermekeket. Közösen, egymástól is tanulták a cigány nyelvet, beszélgetéssel, énekléssel. Megismerték és gyakorolták a lassan feledésbe merülő ősi tevékenységeket, hagyományokat. Feladata, célja volt a tábornak a cigány nyelvismeret folyamatos gyakorlása játékos formában; nemzetiségi népismeret bővítése, nemzetiségi kulturális hagyományok továbbadása, ápolása. Hasznos ismereteket kaptak a tábor keretein belül a tanulók, mely szervesen kiegészíti az iskolai keretek közt kötelezően tanultakat. A tanulás gyarapodását játékos formában, kötetlenül, vidáman élték meg melynek sikeres megvalósítását a pályázatnak köszönheti az Önkormányzat.

 

 

Beszámoló napok és programok szerint:

1./ nap 2022.08.01. Gyenesdiás

Utazás Lentiből tömegközlekedési eszközzel, megérkezés, majd szállásfoglalás, ismerkedés a tábori környezettel.
Délutáni program: Ismerkedés a felnőtt kísérőkkel és gyermek társakkal, tábori szabályok ismertetése. Délutáni programként séta, a strand útvonalának megismerése a gyerekekkel.
Esti program: Balatonban fürdés, labdajáték, csónakázás, séta a partszakaszon.

 

2./ nap 2022.08.02. Gyenesdiás

2. nap programja: A foglalkozásra való előkészülés a gyerekek bevonásával. A program elemeként Nyilas Ibolya előadást tartott a cigány nyelv eredetéről. Rögtönzött történelmi cigány kiállítás került megrendezésre: „Vándorlástól napjainkig…” címmel: a cigányok vándorútjai, Európába történő vándorlás, magyarországi letelepedés, Lenti ősi cigányok és családok megismerése 1890-től.
Roma kulturális vetélkedő került sorra a foglalkozáson elhangzottakról: Totó kitöltése, értékelése.
Délutáni programelem: a tópart látogatása, fürdés a Balatonban.

 

3./ nap 2022.08.03. Gyenesdiás

E nap programja a Gasztro - főzés közösen volt. A gyerekek segítettek a felnőtteknek a szabadtéri étkek elkészítésében.
Délutáni programelem a tóban fürdés, labdajáték és séta.

 

4./ nap 2022.08.04. Gyenesdiás

A Lenti Rendőrkapitányság munkatársa, Dányi József bűnmegelőzési főelőadó előadást tartott a cigány fiatalokat is érintő élvezeti cikkekről, az emberi szervezetre és egymásra gyakorolt negatív hatásaikról. Az előadást követően rengeteg kérdés érkezett a témával kapcsolatosan.
A gyerekeket láthatóan nagyon érdekelte ez a témakör.
Dányi József, aki egyébként magánemberként a szabadidejében népzenével is foglalkozik – egy négy fős citerazenekar egyik vezetője és alapítója - meglepetésként népzenei hangszereket is hozott magával. Olyan hangszereket is megszólaltatott, melyet a gyerekek még nem láttak, és megengedte a táborozóknak, hogy kipróbálhassák őket, nagy sikert aratva ezzel. Délutáni programelem a Gyenesdiási standon fürdés.

 

5./ nap 2022.08.05. Gyenesdiás

Délelőtti programelemként a Kosárfonás - mint a cigányok körében is ősi mesterség - múltja és jelene került bemutatásra. Ezt a foglalkozást Dulics Margit, kosárfonó népi iparművész vezette. Az előadáson a gyerekek nagy odafigyeléssel hallgatták a kosárfonó mestert. A gyakorlatban a kosárfonás technikáját is megismerhették a táborozók: a fűzvessző megmunkálásával foglalkozhattak, kipróbálhatták a vessző megmunkálást segítő eszközöket. A gyermekek maguk készítettek - „Manyi néni” segítségével - szappan- és edénytartót, melyet mindenki emlékbe hazavihetett.
A délutáni programként hagyományőrző cigányzene és tánc következett Horváth Andrással.

 

6./ nap 2022.08.06. Gyenesdiás

A délelőtti programelem: beszélgetés a sikeresen megvalósított táborról: ki mennyit tanult látottakról, hallottakról, ki milyen emlékkel tér haza.
Majd összepakolás után - élményekkel gazdagodva - délután hazautaztak a gyerekek Lentibe.

Összes látogató száma: 1330443
Jelenleg 293 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 620 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 531 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak