lenti.hu / Önkormányzat / EU pályázatok / Roma hagyományőrző és népismereti tábor: „Hosszú út miénk”
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKépviselõ-testületTelepülésrészekBizottságokHirdetmények, rendeletek, határozatok, pályázatokElektronikus ügyintézésEU pályázatokLentiszombathelyi Római katolikus fa harangláb felújításaRoma hagyományőrző és népismereti tábor: „Hosszú út miénk”Roma hagyományőrző és népismereti tábor 2019.Roma hagyományaink erősítése, megőrzése LentibenJátszóterek kialakítása LentibenKözbeszerzésekKEK KH nyilvántartóKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 

ROMA-NEMZ-TAB-21-0376

                                                                                           

A Belügyminisztérium megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázati kiírást hirdetett „nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasó táborok megvalósítására”: melyre Lenti Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2021. évben sikeresen pályázott, és támogatást nyert roma gyermekek táboroztatási feladat megvalósítására.

Lenti Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a ROMA-NEMZ-TAB-21-0376 pályázati azonosító számú projekt keretén belül sikeresen valósította meg pályázatát 2021. évben.

A projekt címe: Roma hagyományőrző és népismereti tábor: „Hosszú út miénk”

Elnyert támogatási összeg: 720.000 Ft

A tábor időpontja: 2021.08.09-2021.08.13.

Helyszín: Zala megye, Gyenesdiás, Tulipán út 3. Vadóctanya

Gyermekek létszáma: 15 fő, felnőtt kísérők létszám 2 fő
 

Lenti Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata egyik alappillére, hogy az iskolai oktatást kiegészítve a roma, cigány gyermekek nevelésének, oktatásának segítése érdekében megismerjék, tanulják és gyakorolják a nemzetiségük hagyományait és a roma színes kultúrát. Az Önkormányzat dolgozik azért, hogy a gyermekek nemzetiségi identitásukat fenn tudják tartani, hagyományaik rajtuk keresztül fennmaradjanak és tovább éljenek. Az Önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a roma fiatalok kulturális nevelését, hogy a minden napjainak szerves részét képezze a felnövekvő nemzedéknek a roma zenei-, roma népi -, irodalmi-, és a kiegészítő történelmi – kötelező iskolai tanterven felüli - ismeretek megszerzése.
2021-ben sikeresen elnyert és megvalósított pályázat lehetőséget adott arra, hogy a roma nyelv gyakorlása, zenei-, tánc-, történelmi-, gasztronómiai- ismeret bővítése, és a vallásgyakorlása a /hit/ hagyománya erősödjék a gyermekekben. Ehhez is segítséget nyújtott a projekt: a népismereti tábor keretein belül. Az életkori sajátosságokat figyelembe véve tanulták azokat az ismereteket, amit a tábori nevelőktől a programokon keresztül kaptak a tanulók. A közös együttlét összekovácsolta a gyermekeket. Közösen, egymástól is tanulták a cigány nyelvet, beszélgetéssel, énekléssel. Megismerték és gyakorolták a lassan feledésbe merülő ősi tevékenységeket, hagyományokat. Feladata, célja volt a tábornak a cigány nyelvismeret folyamatos gyakorlása játékos formában; nemzetiségi népismeret bővítése, nemzetiségi kulturális hagyományok továbbadása, ápolása. Hasznos ismereteket kaptak a tábor keretein belül a tanulók, mely szervesen kiegészíti az iskolai keretek közt kötelezően tanultakat. A tanulás gyarapodását játékos formában, kötetlenül, vidáman élték meg egy szuper környezetben, melynek sikeres megvalósítását a pályázatnak köszönheti az Önkormányzat.

Beszámoló napok és programok szerint:

1./ nap 2021.08.09. Gyenesdiás

Utazás Lentiből tömegközlekedési eszközzel, megérkezés, majd szállásfoglalás, ismerkedés a tábori környezettel.
Délutáni program: Ismerkedés a feledésbe merülő cigány öltözékekkel: lányok, asszonyok mindennapi ruha viseletéről szóban és képekben. A minták és színek, giccsek szerepe a roma öltözködésben.
Híres roma származású emberekről összeállított TOTÓ kitöltése. Összegzés után eredményhirdetés és jutalmazás. Esti program: Balatonban fürdés, labdajáték, csónakázás, séta a partszakaszon.

2./ nap 2021.08.10. Gyenesdiás

Sikeres és híres roma származású emberek bemutatása 2. nap programja keretén belül: meghívásra került Ferkovics József Szombathelyi festőművész: ” Mindenkiben benne van a tudás címmel”. Előadást tartott a művész az életével kapcsolatos fontos állomásokról: a festészet és a rajzolás szépségéről beszélt, arról hogy a rajzolás mennyi mindent fejez ki. A gyerekeket megtanította rajzzal egybekötött verselésre, majd a táborozók lerajzolhatták a Balaton szépségét, saját élményüket. Ezután következett lovári és beás nyelv gyakorlása könyvből, cigány mesék felolvasása, vers tanulás: Rostás- Farkas György és Bársony János könyveiből. Sikeres roma származású nők életét ismerhették meg a táborozók: Cinka Panna az első női cigányprímás és Orsós Zsuzsanna biológus, rákkutató személyéről szóló előadást hallgathattak meg a gyermekek.
Délutáni programelem a tópart látogatása, fürdés, labdajátékok, séta a partszakaszon.
Este felé bibliai, vallási programként Nyevo Testamento (Újszövetség) cigány nyelvű Bibliából idézeteket olvastak a gyerekek, valamint a cigányok védőszentjeinek életével / Kali Sara (Saint Sara) magyarul Fekete Sára ismerkedtek meg.

3/nap 2021.08.11. Gyenesdiás

E nap programja a Gasztro sütés, főzés közösen - füstös ízek megtartása volt. A gyerekek segítettek a felnőtteknek a szabadtéri étkek elkészítésében. Főzéssel kapcsolatos TOTÓT töltöttek ki, melyet jutalom osztás követett mindenki nagy örömére.
Roma történelmi kiállítás képekben, tárgyakban bemutatása valósult meg a gyerekeknek. Téma: A cigányok vándorlása, Európába érkezése, Magyarországon való letelepedés, Lentiben élő cigány családok 1890-től.
A kiállítási anyag értelmezése után TOTÓ kitöltése és jutalmazás következett.
Délutáni programelem a tóban fürdés, labdajáték és séta.

4/ nap 2021.08.12. Gyenesdiás

Ezen a napon következett a szálláshely távolabbi részének, környékének, környezetének a megismerése; egy kis kirándulás, túra megszervezése. A Természet Háza Látogatóközpontba kirándulás valósult meg: a tanulók megismerhették a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit. Délutáni programelem a Gyenesdiási standon fürdés.

5/ nap 2021.08.13. Gyenesdiás

A délelőtti programelem: beszélgetés a sikeresen megvalósított táborról: ki mennyit tanult látottakról, hallottakról. Füllentős játékkal zárult a tábor.
Majd összepakolás után - élményekkel gazdagodva - délután hazautaztak a gyerekek.

 

 

                

                                
 

Összes látogató száma: 1288056
Jelenleg 409 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 1703 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 1364 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak