lenti.hu / Közérdekû információk / Kulturális intézmények / Városi Mûvelõdési Központ
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkOktatásHivatalokSzociális intézményekKulturális intézményekVárosi Mûvelõdési KözpontVárosi Könyvtár LentiEgészségügyi intézményekCivil szervezetekUtazási információkÜgyeletekVárostérképSportTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztási információkTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 

 Városi Mûvelõdési Központ

Városi Mûvelõdési Központ
Székhely 8960 Lenti Templom tér 5.
Telefon Igazgató +36 92 551 082
  +36 92 551 018
  +36 92 551 017
  +36 92 551 019
 Fax: +36 92 551 018
Telephely: Lentiszombathelyi Kultúrház
  8960 Lenti Szombathelyi u. 68.
 Email vbklenti@t-online.hu
  info@vmklenti.hu
Web www.vmklenti.hu
  www.lentifi.hu
  www.varosrehablenti.hu

A Városi Mûvelõdési Központ bemutatása

Lentiben 1954-ben kezdte meg mûködését az elsõ Kultúrház, amely 1968-ban kapta meg a mûvelõdési központ besorolást, mivel járási-módszertani feladatokat is ellátott. 1976. szeptember 26-án került átadásra a jelenlegi épület, amelyben a mûvelõdési központ mellett a városi könyvtár is helyet kapott. Mind két intézmény önálló szervezeti egységként (Sólyom László Mûvelõdési Központ és Lenti Városi Könyvtár) látta el közmûvelõdési feladatait, megtartva a térségi központi szerepköröket is.

(Az épületben kapott helyet a Lenti Városi TV, valamint egy önkormányzati kijelölésû szolgálati lakás.)

2003. július 1-jével szervezeti átalakításra került sor és megkezdte mûködését a Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár.

Az egy objektumban elhelyezkedõ két szervezeti egység, tartalmi munkájuk alapjait megtartva hatékony tevékenységet végez a város és a régió kulturális életében. Szervezi, irányítja és kiszolgálja az állampolgárok mûvelõdési igényeit. A kor színvonalának megfelelõen teljesíti kultúraközvetítõ szerepét.

A mûvelõdési központ tevékenységével meghatározó szerepet tölt be a település közmûvelõdési életében. Alkalmazkodik közvetlen környezete mûvelõdési igényeihez, elvárásaihoz és kielégíti a lakosság mûvelõdési igényeit. Tartalmi munkája igen sokrétû és változatos. Programokat, rendezvényeket szervez kiemelten kezelve a rétegmûvelõdést és felvállalva a kulturált szórakozást. Nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására. Az innováció útján új kezdeményezésekre vállalkozik.

Mûsorstruktúrájában a már meglévõ hagyományokra építõ és a folyamatosan fellépõ új igényekhez alkalmazkodó, a helyi sajátosságokat is figyelembe vevõ programok és formák jelennek meg:

  • a korosztályi mûvelõdést szolgáló rendezvények, programok, (gyermek, ifjúsági, felnõtt mûsorok, játszóházak, vetélkedõk),
  • a kifejezetten szórakozási alkalmak (zenés-táncos estek, könnyûzenei koncertek, népünnepélyek, fesztiválok, regionális, nemzetközi komplex rendezvények),
  • a magasabb mûvészeteket közvetítõ elõadások, komolyzenei koncertek, kiállítások,
  • egyéb formák, a más szervezetek rendezvényeinek befogadása, kiszolgálása (állami ünnepek, évfordulók méltó megünneplése, "színházbuszos" színházlátogatás stb., termek, helyiségek technikai eszközök bérbeadása).

Építve a város történetére, néprajzi hagyományaira, földrajzi elhelyezkedésére, olyan kulturális-mûvészeti programokat is szervez, amelyek Lentit népszerûvé és ismertté teszik, ahova a belföldi és külföldi turisták szívesen látogatnak.

Az intézmény a közösségfejlesztés területén is kiemelkedõ szerepet vállal. A város civil szervezeteinek helyet ad, munkájukat segíti, mûködésük, tevékenységük koordinálására és összehangolására létrehozta a Lenti és Vidékéért Alapítványt, továbbá létrehozta a Horváth Károly Népzenekutató Emlékéért Alapítványt. Mind két alapítvány Lenti és térsége mûvelõdési életét kívánja fejleszteni, segítséget nyújtva rendezvények, programok megvalósulásában (Pl. népzenei találkozók, térségi folklórfesztiválok, civil napok). A népzenei találkozókat Horváth Károly lenti népzenekutató emlékére a szlovéniai Magyar Nemzetiségi Mûvelõdési Intézettel Lendván közösen szervezzük, páros évben Lendva, páratlan évben Lenti helyszínnel.

Teret biztosít az amatõr mûvészeti csoportoknak is: Kerka Mûvészeti Iskola gyermektánccsoportjai, Öreg Kerka Táncegyüttes, Félkótás Citerazenekar, Kerka Táncegyüttes, Ir sztepp tánccsoport, társastánc csoport.

Összes látogató száma: 1330464
Jelenleg 280 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 15767 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 13247 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak