lenti.hu / Önkormányzat / EU pályázatok / Lentiszombathelyi Római katolikus fa harangláb felújítása
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKépviselõ-testületTelepülésrészekBizottságokHirdetmények, rendeletek, határozatok, pályázatokElektronikus ügyintézésEU pályázatokLentiszombathelyi Római katolikus fa harangláb felújításaRoma hagyományőrző és népismereti tábor: „Hosszú út miénk”Roma hagyományőrző és népismereti tábor 2019.Roma hagyományaink erősítése, megőrzése LentibenJátszóterek kialakítása LentibenKözbeszerzésekKEK KH nyilvántartóKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 

VP6-19.2.1.-59-7-17 – Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület – „Vidékőrző” Program

Kedvezményezett neve: Lenti Város Önkormányzata
Pályázati felhívás neve: Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület – „Vidékőrző” Program
Pályázati felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-59-7-17
Projekt címe: Lentiszombathelyi Római katolikus fa harangláb felújítása
Projekt azonosító száma: 1926146412
Szerződött támogatás összege:
Támogatói okirat alapján (2020. október 15. napján kelt): 4 512 676 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 85%
Projekt tartalmának rövid bemutatása:
A támogatott projekt keretében a Lenti Város Önkormányzatának tulajdonában lévő, Lentiszombathely városrészben található, műemlék, római katolikus fa harangláb felújítása valósult meg. A projektünk célja, hogy meglássa és megláttassa a város értékeit, amelyek megmaradása attól függ, hogy meg tudjuk-e védeni, őrizni azokat. A város építészeti emlékei közül kiemelkedők az itt élők vallásosságát mutató kőkeresztek, haranglábak és a város főterén álló Szent Mihály templom. A haranglábak földjének nevezett Kerka völgyben az egyik legszebb, háromoszlopos, nyitott szoknyás fa haranglábat újítottuk fel a projekt keretében.
A 2018. április 13-án benyújtott támogatási kérelmünkkel kapcsolatban 2020. október 20-án kaptunk értesítést a pozitív támogatói döntésről.

1. (záró) mérföldkőig megvalósuló tevékenységek:
A projektben tervezett fejlesztésből a harangláb felújítást saját felelősségre 2019. július 30.-2019. október 11. között elvégeztük, ezért a támogatói döntés kézhezvételét követően kértük a megvalósítás ütemezésének módosítását és a többszöri elszámolásról az egyszeri elszámolásra való áttérést.
A fa harangláb teljes körű felújítása során átvizsgálták és a szükséges helyeken cserélték a fa tartószerkezeteket, illetve a fazsindelyt, melynek megtörtént a gomba és rovarkártevő elleni védelme, lángmentesítése, mázolása. A talpgerendák alatt légrés kialakításával, valamint a harangláb körbe drénezésével, szivárgó építéssel, alagcsövezéssel biztosítottá vált, hogy az építmény alulról ne nedvesedjen. Felújították a padozat agyagtapasztását és kereszt alakú toronydíszt helyeztek el a süveg részre. A harangok villamos- és mechanikai rendszerének önerős megújítása mellett a projekt részeként új villamos csatlakozást építettek ki, valamint a légvezetékes csatlakozást földkábelre cserélték.
A projekt támogatói okiratának átvételét követően elkezdtük a műemlék haranglábról, mint épített és kulturális értéket jelentő építményről szóló kiadvány elkészítésének előkészítését.
A Lenti Települési Értéktárban is szereplő haranglábról szóló helyi érték útmutató szöveges és képi anyagának összeállítása után a nyertes ajánlattevő 2021. március 19-én átadta a környezetbarát papírra készült kiadványt 1000 példányban.
A haranglábról szóló tájékoztató anyagot eljuttattuk a városrész lakói számára és elérhetővé tettük mindenki számára a kulturális közintézményekben.
Elkészült a tájékoztató tábla és az információs anyag a lenti.hu oldalra a projektről és 2021. március 31-el lezárultak a kötelező tájékoztatás és nyilvánossághoz kapcsolódó feladatok, megvalósult a projekt.
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. július 1.
Projekt tényleges befejezési dátuma: 2021. március 31.

Megjelent sajtóhírek:
Haranglábat avattak Lentiben: felújították a hazánkban egyedülálló építményt (Zalai Hírlap, 2019. október 31.)
https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/haranglabat-avattak-lentiben-felujitottak-a-hazankban-egyedulallo-epitmenyt-3398644/

Halottak napi megemlékezése (Muravidéki Magyar Rádió, 2019. október 31.)
https://www.rtvslo.si/mmr/hirek/terepjaro/halottak-napi-megemlekezes/560660

Átadták a felújított haranglábat Lentiszombathelyen – 2019 (Lenti Televízió, 2019. október 31.)
https://www.youtube.com/watch?v=_qixm8ZQyKM

Az értékeit védő, fejlődő Lentiszombathely – Megújul a 18. századi harangláb (Lenti és Vidéke, 2019. október)
https://www.zalatajkiado.hu/ujsagok/lenti/lenti_2019_10_2.pdf

Frissítés dátuma: 2021. március 31.

Összes látogató száma: 1285602
Jelenleg 193 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 2014 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 1704 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak