lenti.hu / Turizmus / Látnivalók / Emlékmûvek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusLenti TermálfürdõSzálláslehetõségekÉttermek, kávézókLátnivalókErdei kisvasútLenti várSzent Mihály PlébániaEmlékmûvekSzobrokKiállítások,múzeumokEvangélikus templom LentibenTurista információkTourinform iroda LentiProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 

Emlékmûvek

Az I. világháborús áldozatok emlékmûve a templomkertben

Pankotai Farkas Béla alkotása 1929-re készült el. Egy haldokló honvédet ábrázol, kinek kezébõl a kardot egy lelkes fiatal veszi ki.

 

1848-49-es emlékmû a Gönczi gimmnázium elõtti parkban

Új helyén, a gimnázium elõtt 1988. március 15-én, a forradalom- és szabadságharc 140. évfordulóján avatták fel. A régi általános iskola elõl útépítés miatt kellett áthelyezni. Az aradi vértanuk kisméretû szobrai félkörívben körbefonják a betontalapzaton álló 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékmûvét.

 

A Magyar Honvédség 26. Bottyán János Gépesített Lövészdandárának emlékmûve

Három köztéri szobrot, amelyek eredetileg a laktanyában voltak, helyeztek el itt. Az egyik Vak Bottyán kuruc generális szobra, amely azóta új helyre került. A másik a fuldokló bajtárást mentõ, hõsi halált halt Radics Péter õrmester szobra. A harmadik a herendi vasúri szerencsétlenség során meghalt tíz harckocsizó szobra. Minden évben katonai díszszázad tiszteleg emlékük elõtt.

 

A II. világháborús  emlékmû a Kossuth úti temetõnél

Az emlékmû a kegyelet parkban található. A három, egyenként 2 méteres márványlapot a lendvai Gidos cég bocsátotta térítésmentesen rendelkezésre. Horváth Károly tervei alapján Farkas Ferenc bocföldei mûvész készítette. 1990. október 31-én katonai tiszteletadás keretében avatták fel. A középsõ oszlop felsõ harmadában bronz dombormû látható. A két oldalsó oszlopon pedig azoknaka nevei szerepelnek, akik a háború során vesztették életüket.

 

Az 1944-45-ben elhurcolt leventék emlékmûve a Kossuth úti temetõnél

A II. világháború idején Lentibõl és környékérõl magyar leventéket hurcoltak el szovjet, német munkatáborokba. A mai napig nem tudjuk, hogy hol kerültek végsõ nyugalomra honfitársaink. Az utókor méltóképpen emlékezik meg róluk azzal, hogy a lenti régi köztemetõben szobrot állítottak nekik.

 

Várossá nyílvánítás emlékmûve

Ez egy csövekbõl állított kompozíció, melyen kör alakú fémszalag látható, felirata: Lenti, 1980. A várossá nyilvánítás emlékére állították. A fémszalagon helységnevek szerepelnek (Érd, Fehérgyarmat, Paks, Barcs, Berettyóújfalu, Celldömölk, Körmend, Vásárosnamény), amelyek Lentivel egyidõben kapták meg a városi rangot.
Város avatási emlékmû a Templom téren

Rétfalvi Sándor nagyméretû kõkompozíciója, 1987. november 2-án avatták fel.

 

Összes látogató száma: 1177590
Jelenleg 364 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 26723 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 22387 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak