lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 Hír és hozzászólások Hírek
Az államalapításra emlékeztek Lentiben2023. Augusztus 21. 8:36

Államalapító Szent István királyra emlékezett az egész ország augusztus 20-án. Lentiben a hagyományoknak megfelelően kora délelőtt Lendvai Zoltán plébános celebrálásával tartottak ünnepi szentmisét, majd az ünnepség a Templom téren folytatódott, ahol Horváth László polgármester köszöntötte a megjelenteket és mondott ünnepi beszédet, melyben felidézte Szent István király életének egyes szakaszait és történelmi visszatekintésében beszélt az uralkodó állapalapításhoz kapcsolódó fontosabb döntéseiről, intézkedéseiről.

- Ha az István-kori Magyarországból a mai Magyarországra tekintünk lentire, lakóhelyünkre, az ünnep lehetőséget ad közösen megtett utunk eredményeinek felidézésére, értékelésére is. A városunk mai lehetőségével élnünk kell, ránk a város mai vezetésére is érvényes az István intelem, semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlöltség.

Tehát mértéktartóan és megfontolva kell haladnunk és irányítanunk, és tudjuk, hogy az erős bizalom, amit önöktől kaptunk, ez komoly felelősséggel is jár. Ennek tudatában dolgozunk. Szeretnénk, ha a polgáraink otthon éreznék magukat a városunkban. Számosan vannak, akik segítő szándékkal mondanak véleményt, tanácsaikkal segítve munkánkat. Köszönjük szépen. Igyekszünk eredményeinket bemutatni, bár ez nem mindig egyszerű.

Gondoljunk csak a lenti egy felé vezető úton épülő körforgalomra, melyet sok kritikát kaptunk, de kevesen tudják talán, hogy a magyar közút saját forrásból építi, ennek költségeit sajnos nem lehet másra, a város útjaira és a járdáira fordítani. Ezt valószínűleg az interneten posztoló kritikusaink és az ellenzékiek is tudják, de miért nem mondanák, ha van, aki elhiszi.

Másik kedvenc témájuk a zajdai laktanyában tárolt gumi, melynek elszállítását szerintük ők intézik. Szerintem már szállíttatják el az illetékes hatóságok. Szerintük könnyen lángra kaphat, szerintem magától nem, katasztrófavédelem szerint sem, csak akkor, ha felgyújtják.

Előttünk az asztalon a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyerek. Ezek jelképezik a munkát, jelképezik a földjeinkbe vetett búzát. Jelképezik a dolgozó ember, aki kézzel és géppel elvetette, learatta, őrölte, dagasztotta és sütötte, és ez a kenyér a mi ünnepi kenyerünk. Szeretném megköszönni Szekeres Lászlónak, a Szekeres pékségnek, hogy ezt a hagyományoknak megfelelően minden alkalommal rendelkezésre bocsátja és felajánlja. Felajánlja a dolgozó ember fáradságos munkája és a jövőnk jelképeként.

Az elmúlt augusztus 20 óta sokat dolgoztunk, és mindig van bőven tennivalónk, ésvisszatekintve a közös munkára, az elvégzett munkára, az eredményekre, melyekre mindannyian büszkék lehetünk, újabb teljesítményre, újabb munkára és feladatokra kell, hogy kényszerítsen bennünket. Igyekszünk intézményeinket jó színvonalon, takarékosan működtetni. Igyekszünk a város értékeit gyarapító fejlesztések, beruházások megvalósítására. Lentiben megszerzett pályázati forrásoknak köszönhetően átépült és bővült a modern egészségügyi szolgáltatásokat is nyújtó gyógyfürdő kerékpárútjaink közül a lenti régi szakasz is elkészült összeköttetést tud biztosítani a vasfüggöny kerékpárúttal, Szlovéniával.

Ugyanakkor itt lentiek, belterületen folytathatjuk a kerékpárút hálózat használatát, hiszen bővítjük a kerékpárutat. Jelenleg a Dózsa úton és a Petőfi úton is folynak a munkálatok. Ezen projekten belül már megújult a gyárút és a lovardaút a zártkerti program keretén belül a lenti hegyi külterületi részen megvalósult a Török Erdő utca és a faharangláb felújítása, a Bánfi utcai járda felújítás. Ugyanitt elkészült a csapadékvíz-hálózat rekonstrukciója és folytatjuk a Kossuth és a Petőfi és az Akácfa úton.

Már értesítést kaptunk arról is, hogy a következő időszakra több mint 8 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezt a pénzt használhatjuk fel az önök kérésére. Utak, járdák felújítására, energia, energetikai fejlesztésre, valamint új óvodaépület létesítésére, hogy mindannyian szebb és élhetőbb városban lakhassunk. – mondta Horváth László polgármester ünnepi beszédében.

Az ünnepi műsor folytatásban Lendvai Zoltán plébános megszentelte az új kenyeret, melyet Horváth László polgármester és Héra József képviselő szegett meg, majd a Szent Mihály Cserkészcsapat közreműködésével kiosztották a megjelentek közt. Az augusztus 20-i rendezvényen a Mixolid kamarakórus zenés műsorral működött közre.

Összes látogató száma: 1288112
Jelenleg 381 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 20563470 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 6534614 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak