lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztási információkTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 Hír és hozzászólások Hírek
Lakossági tájékoztatás2023. Július 14. 10:11

Tisztelt Lenti ingatlantulajdonosok!


Lenti város teljesítette a gyógyhelyi rangra emelkedés feltételeit, így a természetes gyógytényezőkről szóló 74/1999. (XII. 25.) EüM rendelet (a továbbiakban: EüM. rendelet) alapján Lenti városát gyógyhellyé nyilvánították.

Lenti Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének helyi szabályairól szóló 9/2023. (VI. 28.) (továbbiakban: ÖR.) önkormányzati rendeletében szabályozta a környezet védelmének helyi szabályait.

Az ÖR. 5. § (1) bekezdés a) pontja értelmében - Tilos zajjal járó tevékenységet végezni az 1. melléklet szerinti gyógyhely területén szombaton, vasárnap és ünnepnapon.

Lenti Város Önkormányzati Képviselő-testülete 137/2015. (III.25.) ÖKT. számú határozata szerinti gyógyhely területe: A 916 hrsz-ú Táncsics Mihály utcától, az 1423 hrsz-ú és a 0177/27 hrsz-ú ingatlanoktól keletre; a Rédics-Zalaegerszeg MÁV vasútvonalától délre; a 0265 és a 0190 hrsz-ú ingatlanoktól nyugatra; valamint a 0176/2 hrsz-ú, az 1484 hrsz-ú és a 0196/2 hrsz-ú ingatlanoktól északra elhelyezkedő, a fenti ingatlanok által lehatárolt terület.

Az ÖR. 5. § (1) bekezdés b) pontja szerint - az a) pont alá nem tartozó belterületen vasárnap és ünnepnapon kivéve az azonnali veszély- vagy balesetelhárítási munkavégzést és a közterületek gondozása körében végzett tevékenységet.

Az ÖR. 5. § (2) bekezdése szerint - az (1) bekezdés alkalmazása szempontjából zajjal járó tevékenységnek minősül a robbanómotoros kerti gépek működtetése, használata.

Az EüM. rendelet rendelkezései szerint gyógyhelyen és annak környékén a betegek gyógykezelését hátráltató, tiltott tevékenység mindaz, ami az éghajlati viszonyokat és a tájjelleget tartósan hátrányosan befolyásolja, vagy a betegek nyugalmát zavarja, gyógyulását hátráltatja. Ilyenek különösen a víz-, por-, füst- és gázszennyezéssel, a levegő kémiai vagy biológiai szennyezésével, bűz keletkezésével, zajjal, valamint a növényállomány és a domborzat megváltoztatásával járó tevékenységek.

Az ÖR 3. § (1) bekezdése kimondja - közterületen és az üdülő övezetekben avart és kerti hulladékot égetni tilos.

A gyógyhellyé nyilvánítás megtartása érdekében kérjük az ingatlanok tulajdonosait, hogy fokozottabb figyelmet fordítsanak ingatlanjaik tisztántartására, az egészséges környezetre, ezen belül is többek között a levegőtisztaságra, zajszintre, a rendezett zöldterületekre.

Az ÖR 3. § (2) bekezdése szerint - az (1) bekezdés kivételével más területen, övezetben égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló) és a komposztálásra növényvédelmi okokból alkalmatlan (vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar, illetve kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetéskor a növényvédelmi hatóság előírásai szerint kell eljárni. A hulladékok égetése csak március 1. és április 30. közötti időszakban, illetve október 1. és november 30. közötti időszakban, hétfői napokon 14.00 óra és 20.00 óra között, szélcsendes időben történhet. Ünnepnap égetni tilos.

Az ÖR 3. § (3) bekezdése alapján - a (2) bekezdésben megjelölt napokon sem végezhető belterületen égetés, ha ezekre a napokra a polgármester tűzgyújtási tilalmat rendel el. A tűzgyújtási tilalom elrendelését legkésőbb a tilalom hatálybalépését megelőző nap 12,00 óráig a település honlapján és a helyi hirdetőtáblákon közzé kell tenni. A polgármester a (2) bekezdésben meghatározott napokon az avar és kerti hulladék égetését különösen az időjárási viszonyok alakulására tekintettel tilthatja meg.

Az ÖR 3. § (4) bekezdése értelmében - háztartási hulladék égetéssel való megsemmisítése tilos.


Lenti Város Polgármestere
 

Összes látogató száma: 1337202
Jelenleg 294 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 21317619 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 6824561 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak