lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 Hír és hozzászólások Hírek
Átadták Lentiben az új geotermikus fűtési rendszert2023. Március 11. 11:10

Pénteken délelőtt Lentiben az Átkötő útnál található termelőkútnál tartott sajtóbejárással kezdődött a “Geotermikus fűtési rendszer kialakítása Lenti Város Közintézményeiben” című pályázatban megvalósult beruházás átadó rendezvénye.

A késő délelőtti órákban megtartott eseményen a meghívott vendégek, köztük Kutyánszky Zsolt az Enerigaügyi Minisztrérium miniszteri biztosa, megtekintették a közel egy milliárd forint értékű beruházásban megvalósult termelő és a visszasajtoló kutakat.

A miniszteri biztos elmondta, Lentiben megvalósult projekt példaértékűnek számít a térségben, ugyanis a térségben ez az egyetlen ilyen volumenú és jellegű beruházás, melynek keretében a település 10 közintézményét sikerült rácsatlakoztatni a termálvíz alapú geotermikus energiára ezzel kiváltva a földgáz alapú fűtési rendszert.

Fotó: Horváth László

A bejárást követően a részvevők a Városi Művelődési Központban megtartott ünnepi beszédeket követő tájékoztatón megismerhették a projekt műszaki paramétereit is.

Az ünnepélyes megnyitón Horváth László polgármester ismertette a beruházást részleteit, majd Vigh László országgyűlési képsviselő, Gonda Bence a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának stratégiai elnökhelyettese, Lantos Csaba energiaügyei miniszter nevében Kutyánszky Zsolt miniszteri biztos, és dr. Pál Attila a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Az ismertető során elhangzott, hogy a város új fűtési rendszerébe az Átkötő úton található 1482m mély kútból érkező 68.5 fokos termálvíz az itt kialakított szivattyúházban üzemelő nyomásfokozó szivattyúk segítségével egy 3 km hosszú szigetelt csőrendszeren keresztül jut el a város közintézményeibe.

A hőfogyasztók közvetlenül kapcsolódnak az egyszerű, kétcsöves termálvezeték hálózatra és az intézmények kazánházaiba szerelt termál hőcserélőkön keresztül történik a hőleadás, megfelelő hőmérsékletet biztosítva az épületekben. A lecsökkent hőmérsékletű kb. 38 Celsius fokos vizet a város dél-keleti részén fekvő visszatápláló (elnyelető vagy visszasajtoló) kúton keresztül juttatják vissza 1482 m mélységre.

Fotó: Lenti TV

A rendszer automatikusan működtethető diszpécserközponti számítógéppel, telemechanikai távfelügyelettel. A fejlesztés jellemzően olyan épületek energiahatékonyságát fokozza, melyeknél korábbi beruházások keretében megtörtént a hőszigetelés és nyílászáró csere, de a gázfűtés szinte teljes egészében történő kiváltását csak a jelen projekt keretében lehetett biztosítani.

2021. december 16-tól a rendszer próba üzemeltetése zajlott és 2022. október 19-én a rendszer megkapta a vízjogi üzemeltetési engedélyt, amivel teljesült a projekt kitűzött célja, 10 önálló energetikai rendszerrel rendelkező közcélú épületben létrejött a geotermikus energiára épülő és hosszú távon (több mint 25 év) fenntartható energiaellátás.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a geotermikus távhőellátási rendszer egy éves próbaüzemével kapcsolatban nagyon pozitívak a tapasztalatok.

A legmodernebb rendszer épült ki, aminek köszönhetően a közintézmények számára a teljes hálózaton közel azonos hőmérsékleten biztosított a geotermikus hő. Így egy nem túl hideg tél esetén, mint amilyen az elmúlt években jellemző volt, minden intézmény számára biztosítható a fűtés a geotermikus energiával, szinte teljes egészében kiváltva a földgáz, mint fosszilis energiahordozó felhasználását.

A rendelkezésre álló hőmennyiség emellett az intézmények normál meleg víz felhasználását is biztosítja és a visszajelzések alapján jobb a hőérzet az épületekben. A geotermikus távhőellátásával kapcsolatban a legnagyobb eredménynek az tekinthető, hogy az energiaválság negatív hatását mérsékelheti a rendszer Lenti város közintézményeiben a fűtés folyamatos biztosításával és az olcsóbb fenntartási költségekkel.

A projekt megvalósításával a helyi geotermikus adottságokra építve Lenti városában fenntarthatóbb módon biztosítható a közintézmények hőigénye, hozzájárulva az egészséges lakókörnyezet megtartásához, fennmaradásához, javítva ezzel a városban élő lakosság egészségét, életminőségét.

Összes látogató száma: 1287767
Jelenleg 359 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 20559969 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 6531999 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak