lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztási információkTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 Hír és hozzászólások Hírek
NAV: sok a hibás szja-bevallás2014. Május 15. 0:07

Sok a hibás szja-bevallás, a május elejéig benyújtott dokumentumok mintegy 18 százaléka bizonyult hibásnak; a számítási hibát és hasonló elírást az adóhivatal javítja, a személyhez kötött adatok korrigálásához azonban az adózó közremûködése szükséges - közölte az MTI kérdésére a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) hétfõn.

A május elejei adatok szerint 1 426 384 szja bevallást nyújtottak be a hivatalhoz, ezekbõl 260 581 bizonyult hibásnak, és jelenleg is hibás még 14 444 darab.

A beérkezett 709 635 teljes adattartalmú bevallás mintegy negyede (187 733), a 697 207 csökkent adattartalmú mintegy 10 százaléka (69 833), s az adónyilatkozatok mintegy 15 százaléka (3015) volt eredetileg hibás, mostanra azonban már csak 14 444 számít annak, ugyanis idõközben kijavították.

A bevallások ellenõrzésekor felmerült számítási hibát és hasonló elírást az adóhivatal javítja, és ha a javítás az adókötelezettség vagy -visszatérítés összegét érinti, az adózónak errõl értesítést küld. A bevallásban szereplõ, személyhez kötõdõ adatokhoz azonban az adózó közremûködése is szükséges, így például, ha valamilyen adat vagy az aláírás hiányzik - tudta meg az MTI a NAV-tól.

Az szja-bevallásban leggyakrabban elõforduló hibák a következõk: a papír alapon benyújtott bevallás fõlapjáról hiányzik az aláírás; az adózónak élõ adószáma van a bevallási idõszakban, melyet a bevalláson nem szerepeltet; az eltartottak adatai hiányosak a családi adóalap kedvezmény igénybevételéhez; a kifizetõ által levont adóelõleg nem a megfelelõ sorba került, vagy egyáltalán nem szerepel (55. sor); a papír alapú kitöltésnél a részletezõ lapok számát nem jelöli az adózó; a rendelkezési jogosultság (önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény) során nem azt a pénztárat jelölik meg, ahol a jogosultságot megalapozó befizetés történt.

Az adónyilatkozat tipikus hibái közé tartozik, hogy hiányzik az aláírás, az adózók a számszaki adatokat nem töltik ki, kizárólag a személyes adatok feltüntetésével kívánnak eleget tenni bevallási kötelezettségüknek; a 2. sorban lévõ összeg (a jövedelmet terhelõ szja kötelezettség) és a 3. sorban lévõ összeg (munkáltató, kifizetõ által levont személyi jövedelemadó és adóelõleg) több mint 1000 forinttal eltér, amely kizárja az adónyilatkozat benyújtását.

Az idén több mint 350 ezren bízták meg az adóhivatalt szja-bevallásuk elkészítésével. Az érvényes nyilatkozatok és munkáltatói, kifizetõi adatszolgáltatások alapján végül 326 165 adózónak készítette el a NAV az egyszerûsített bevallást, melyet a magánszemélyek elektronikusan a tárhelyükre, vagy tértivevényes küldeményként, postán keresztül 2014. április 30-ig megkaptak. Aki egyetért a bevallás tartalmával, nem kell visszaküldenie, aki a saját igazolásain szereplõ adatokkal összehasonlítva eltérést talál, bevallását 2014. május 20-ig kell megküldenie a hivatalnak. Az egyszerûsített bevallásokat május elejéig 1808 magánszemély küldte vissza kiegészítve, módosítva a NAV-nak, ezekbõl jelenleg 600 darab áll "hibaágon" - közölték.

Az szja-bevallások beküldésének határideje május 20., így már csak bõ hét áll az adózók rendelkezésére. A NAV május 12-tõl meghosszabbított nyitva tartással várja a budapesti és Pest megyei adózókat.

MTI

Összes látogató száma: 1329959
Jelenleg 58 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 21170941 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 6777181 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak